De vele voordelen op een rijtje...

Voordelen voor de baby

In de baarmoeder heeft een foetus het constant lekker warm, ervaart die goed zijn lichaamsgrenzen, en voelt die zich geborgen geplooid. De prikkels (geluid, licht,..) zijn gedempt en er is een constante toevoer van voeding. Mama is altijd hoorbaar en voelbaar aanwezig (hart, stem, darmgeborrel, ritmische bewegingen). Klinkt heerlijk, niet? Je zou wensen dat je die baarmoederervaring zou kunnen verlengen! Dat kan je ook: door een draagdoek te gebruiken kan je hetzelfde “omvatte gevoel” geven aan je kindje als in de buik. Het is er steeds lekker warm en je kindje ligt in een natuurlijke gebogen houding. Ook lekker dicht bij mama's borst om regelmatig een lekker slokje mamamelk te kunnen drinken. En boven alles: gewoon lekker dicht bij mama en niet alleen!

Alleen zijn voor zo'n piepjong wezentje is niet fijn. Als een baby in de oertijd alleen gelaten zou worden, was het tot sterven gedoemd. Het zit dan ook in de genen van onze kinderen om te huilen wanneer ze voelen dat ze alleen zijn, je kan het vergelijken met een soort “alarm” dat afgaat. Baby's hebben aanraking nodig, en de schommelende bewegingen die gepaard gaan met het stappen en bewegen met een kind in de draagdoek. Daarvan gaan hun zeer onrijpe hersentjes groeien. Een draagdoek is dan ook het hulpmiddel bij uitstek om je kindje niet te moeten neerleggen en toch je handen vrij te kunnen houden, en tevens je kindje te vertellen dat de wereld een veilige plaats is, waar je gehoord wordt en er op je behoeften wordt ingegaan.

Zich veilig voelen is een noodzaak om zich goed te kunnen hechten. Om een goede relatie op te bouwen met de ouder(s) en later ook andere mensen, is het belangrijk dat een baby zich goed kan hechten. Een veilig gehecht kind kan later makkelijker zelf loslaten en de wereld gaan verkennen...

Een draagdoek biedt ook een zekere filter voor je kind: grijpgrage handen en mensen die eisen dat ze aangekeken of toegelachen worden blijven op veilige afstand. Geluiden worden in de doek gedempt en de doek kan het gezichtsveld van een pasgeborene afschermen.

Prikkels komen dus meer gefilterd toe, gepaard met een feedback van de drager: wanneer je met je kindje buiten rondloopt, en er is ineens een luide knal, zal het kindje niet enkel de knal minder hard horen maar ook meteen voelen dat de drager zich na de knal “herstelt”, dat plotseling gespannen spieren worden gelost. Mama’s hartslag, ademhaling en spierspanning laten non-verbaal aan baby weten dat het ok is. Geen reden tot paniek. Stress vloeit niet enkel uit het lichaam van de drager weg, maar ook uit dat van de baby.

Baby's die vaak gedragen worden– ook wanneer ze niet huilen of getroost moeten worden - huilen minder. Tot 43% minder dan baby's die niet zo vaak gedragen worden:

In 1986, a team of pediatricians in Montreal reported on a study of ninety-nine mother-infant pairs. The first group of parents were provided with a baby carrier and assigned to carry their babies for at least three extra hours a day. They were encouraged to carry their infants throughout the day, regardless of the state of the infant, not just in response to crying or fussing. In the control, or noncarried group, parents were not given any specific instructions about carrying. After six weeks, the infants who received supplemental carrying cried and fussed 43 percent less than the noncarried group.
Dr. Sears – www.askdrsears.com

Van huilen worden baby's niet “sterk”, noch gaan hun longetjes er beter van groeien. Ze worden er ook niet sneller zelfstandig door. Huilen is eigenlijk een signaal dat er iets mis is, een vraag van de baby om een onlustgevoel weg te helpen nemen.

Krampjes en reflux zijn vaak nog een oorzaak van veel huilen. En ook hier biedt de draagdoek meestal snel verlichting: Een kindje dat vaak overgeeft wordt beter nog lang rechtop gedragen (voor, tijdens en) na de voeding. Zonder doek worden mama's armen en rug sneller moe en pijnlijk en is de verleiding uiteraard groot om het kindje sneller neer te leggen als het niet meer huilt. Met een doek kan je het rechtop houden heel wat langer volhouden.

Een baby met krampjes is vaak snel geholpen door de meest natuurlijke darmmassage die er bestaat: rechtop, buik-tegen-buik, met de knietjes wat opgetrokken in de draagdoek tegen je zachte en warme buik aan terwijl die stapt. Door de ritmische cadans van het stappen duwen de knietjes heel zachtjes op een aantal accupressuurpunten onderaan op het buikje, die de spijsvertering bevorderen. De warmte van het lichaam van de drager geeft hetzelfde pijnstillende effect als een warm kersenpitkussentje op de buik. Dikwijls kan een baby met wat ontlastingsprobleempjes wel stoelgang maken na zo een wandeling in de draagdoek.

De schommelende bewegingen die het kind in de draagdoek ervaart, de deining van de borstkas van de drager, de hartslag, de geluiden die het kindje in de doek hoort - ook terwijl het slaapt - prikkelen constant op een heel tedere wijze het ademen van de baby. De kans op een apneu wordt hierdoor minder groot, het kindje blijft ritmisch doorademen. Ook de hartslag van de baby wordt zachtjes gestimuleerd. Het gebruik van een draagdoek is hierdoor een interessante factor in de preventie van wiegendood: niet enkel hebben de zachte prikkels die het kind ervaart in de doek een positief effect op het ritmisch laten verlopen van al deze processen terwijl baby in de doek zit, ook het onrijpe zenuwstelsel van de jonge baby groeit rapper waardoor het kindje sneller de kwetsbare wiegendoodrisicovolle periode voorbijgroeit en minder rap ten prooi zal vallen aan apneu's wanneer die niet in de doek slaapt.

Dragen en aanraken doen groeien: De hersenen van een baby ontwikkelen zich doordat losse zenuwcellen (neuronen) die zich in de hersenen vormen, in verbinding komen met mekaar (synapsen vormen). Deze verbindingen worden vooral door aanraking gevormd en stellen de hersenen in staat om het lichaam te controleren. Huidhonger is dus niet enkel een “wens” van je baby, het is ook een lichamelijke behoefte die even groot is als de behoefte aan gezond eten! In de baarmoeder werd het kind eigenlijk constant “aangeraakt en gemasseerd”, en kindjes hebben deze ervaringen ook buiten de baarmoeder nodig om optimaal te kunnen groeien!

Wanneer een baby niet teveel energie verliest met het kenbaar maken van zijn behoeften door te huilen, blijft er meer energie over om te groeien, te leren en ontwikkelen: baby's die vaak gedragen worden zijn vaker in een toestand van “quiet alertness”. In deze staat is de baby rustig èn alert en kan hij de wereld om zich heen verkennen en met anderen interageren. Het is de meest optimale toestand om te leren! Onderzoek wees uit dat baby's die vaak worden gedragen visueel en auditief alerter zijn. Ze horen en zien meer van hun omgeving.

Ook ouders profiteren van deze “quiet alertness”: het is makkelijker om meer aspecten van je baby te leren kennen wanneer je die niet enkel hoeft te troosten.

Kikkerhouding

Ook de ontwikkeling van de spieren en de gewrichten wordt gestimuleerd door het gedragen worden in een anatomisch correcte, gebogen houding - de zogenaamde kikkerhouding - die zo makkelijk te verkrijgen is met een goede draagdoek: de knietjes lichtjes opgetrokken en geplooid, de beentjes ongeveer 90° gespreid, en het rugje lekker rond, mooi bol. De schoudertjes wat naar voor, de armpjes geplooid en met de handjes zo dat de vuistjes naar het mondje kunnen worden gebracht om eventuele honger te kunnen signaleren.

In deze houding is de afstand tussen de uiteinden van de beenderen in de gewrichten optimaal en kan het aanvankelijk zachte kraakbeen makkelijk verharden, hetgeen nodig is om te kunnen leren zitten of kruipen, grijpen, staan, enz.

Wanneer de baby in deze houding schommelende bewegingen ervaart kunnen de laterale spiertjes makkelijk samentrekken en wordt de stabiliteit van het hoofdje en de romp groter.

Kindjes hebben dus niet per sé “oefentijd” in de box nodig om zich te leren oprichten of steviger te worden: Daarvoor zorgt de draagdoek wel.

Een baby in een draagdoek bevindt zich op dezelfde hoogte als een volwassene, en dat heeft vele voordelen:

En tenslotte, voor de “believers” ;-) : het energetische aspect

Baby’s zijn volgens sommige theorieën vooral kosmisch geladen, en kunnen zelf niet aarden tenzij via een geleider die met zijn voeten op de grond staat en beweegt. Door te babydragen kan overtollige energie en spanning afvloeien via de drager. Hoe meer de drager beweegt, hoe beter de aarding. Daarom kan steeds de meest actieve ouder de baby dragen. Denk dus niet: “neem de baby even over want ik ga naar de bakker” maar: “geef de baby want ik ga naar de bakker”. Wanneer de energie voldoende is kunnen afvloeien is de kans op een huiluurtje kleiner!

Wees dus ook niet bang om veel te bewegen met een baby in de draagdoek. Afrikaanse vrouwen staan te springen en te dansen met mini-babietjes op hun rug, die superkalm genieten of slapen...

Bijzondere omstandigheden

Verder is babydragen ook een directe pijnstiller en troostbron voor zieke baby’s of kindjes met krampjes, met doorkomende tandjes, in een groeispurt...

Jonge baby’s die moeite hebben met groeien zijn heel dikwijls snel geholpen door ze te dragen: dragen bevordert de gewichtstoename bij te lichte baby’s, omdat er minder energieverlies is. De temperatuur is in de draagdoek constanter, er wordt minder gehuild,... De geur van mama’s borst prikkelt hen waardoor ze meer aan de borst drinken.

Denk maar aan kangoeroe-methode uit Guatemala, als alternatief voor de couveuse bij premature baby’s.

Ook kinderen die geboren worden met een handicap hebben vaak veel baat aan gedragen worden in een draagdoek: de anatomisch gunstige houding en het kalmerende en geruststellende effect van de draagdoek kunnen overstrekking en overdreven spierspanning verminderden, de baby wordt optimaal en toch heel zacht gestimuleerd, en bonding en hechting worden ondersteund.

Eigenlijk kan een draagdoek ook aangeraden worden als alternatief of als bijkomend werktuig in de behandeling van heupdyslocatie: wanneer een baby met gespreide beentjes in de doek zit neemt die dezelfde houding aan als met een spreidbroek. Vraag wel je arts of kinesist om raad alvorens te beginnen experimenteren met de doek. Vraag welke houding optimaal is voor je kindje en ga na of deze met een draagdoek verkregen kan worden.

Voordelen voor de moeder

Draagdoeken 23

Behalve de voordelen die ik voor de baby al heb opgenoemd, en die natuurlijk voor ouders én baby gelden zijn er nog extra voordelen voor de (biologische) moeder ook:

Zo zal je als mama makkelijker je zwangerschapskilootjes kwijtgeraken wanneer je je baby bij je draagt.

Leen Massy van de vroedvrouwenpraktijk De Bollebuik vertelt in haar Bollebuikenboek dat het gebruik van een goede draagdoek een heilzaam effect heeft op de baarmoeder, die hierdoor ondersteund wordt, en dat de gewrichten t.h.v. de ruggengraat en bekken weer beter op hun plaats komen na de zwangerschap.

Wanneer je de doek regelmatig gebruikt zal je je baby vrij snel leren kennen en rap op hem leren inspelen. Je leert makkelijker signalen te interpreteren. Het bevordert de bonding, het brengt empathie/ moederinstinct naar boven zodat je sneller je kindje leert begrijpen en troosten.

Babydragen heeft een preventieve werking op PND (= postnatale depressie). Babydragen bevordert het zelfvertrouwen van de moeder. Aanraking tussen baby en moeder doet die hormonen stijgen die verantwoordelijk zijn voor het “moedergevoel”, en deze zijn de antagonisten (=tegenhangers) van stresshormonen. Dus ook hormonaal gezien heb je minder kans op PND als je babydraagt.

Babydragen is natuurlijk ook ontzettend praktisch:

Voordelen voor de partner en anderen

De voordelen voor de baby en voor de moeder gelden uiteraard ook voor de vader/ partner.

Het dragen van een pasgeboren baby in de draagdoek is eigenlijk de perfecte manier om eens in de huid van je ex-zwangere vrouw te kruipen!

De draagdoek is een handig hulpmiddel om de baby te troosten en/ of in slaap te krijgen (zie: “wearing down”) als mama eens weg moet.

Wanneer de partner zich goed voelt in het babydragen met de draagdoek voelt dat voor heel wat moeders aan als een hele opluchting en taakverlichting als het om een “high need baby” gaat. (= Een zogenaamde “huilbaby”) Papa (of medemama) kan dan de baby even overnemen, ook wanneer die het erg moeilijk heeft, en mama is gerust dat papa over zijn eigen “superpowers” beschikt om babylief weer getroost te krijgen!

Een draagdoek goed leren gebruiken kan burn-out bij heel wat moeders van “high-need”-baby's helpen voorkomen.

I love our new baby, but he is one of those high-need babies that needs to be worn constantly. He was wearing me down and I was burning out. My husband feels very insecure in calming fussy babies and for this reason I was reluctant to release our baby to him during those trying fussy times. The sling was the answer. After my husband got used to wearing our baby, and I saw that our baby liked it, I felt more comfortable releasing our baby to him. Initially, I would hover over my husband to make sure our baby would stop fussing, but as soon as he proved himself a competent babywearer I felt a sense of relief. Even though I wear our baby most of the time, just having my husband share this beautiful experience gives me a much-needed break.
Dr Sears - www.askdrsears.com

Een draagdoek kan het vadergevoel bevorderen op een totaal unieke manier!

Twee tips speciaal voor vaders!
(bron www.askdrsears.com)
  1. “The neck nestle”: Leg je baby tegen je borst aan en til hem ietwat op zodat hij met z'n hoofdje in je hals ligt. Je kin rust over baby's hoofdje. Deze houding is op zich al vrij kalmerend (mama loopt ook vaak zo rond om baby te troosten!), maar vaders hebben met deze houding nog een extra voordeel ten opzichte van moeders! Baby's horen niet enkel via hun oren maar ook via de schedelbeenderen, waarmee ze geluidsvibraties waarnemen. Wanneer je je baby met zijn hoofdje tegen je stembanden aan legt, vooraan in je hals, en je neuriet of zingt tegen je baby zullen de lagere geluidsfrequenties van je mannenstem je baby in slaap helpen. Wandel zo wat rond terwijl je een kalmerend wiegelied zingt en je zal versteld staan van het resultaat! Een ander handig effect van deze tip is dat je baby zo de warme lucht over zijn hoofdje voelt die uit je neusgaten komt. Veel moeders ervaren dat dit een heel kalmerend effect kan hebben op de baby. “Magic breath!”
  2. “The warm fuzzy”: Leg je pasgeboren zoontje of dochtertje eens op je blote huid tegen je hart aan! De combinatie van het ritme van je hartslag, de deining van je borstkas bij het ademen en de cadans van het stappen laten je kind kennismaken met het unieke gevoel van door de partner gedragen worden...

Veel andere familieleden en de eventuele babysit/onthaalmoeder/kinderverzorg(st)er in de crèche ervaren de draagdoek als een ongelooflijk handig en adequaat hulpmiddel bij het troosten en in slaap krijgen van de baby en het “bonden”; het leren kennen van de baby en herkennen van zijn behoeften.

Meer en meer onthaalmoeders en kribbes beginnen de draagdoek nu ook te inroduceren in hun werkveld. Zij ervaren dikwijls dat er dankzij de doek minder stress is bij de kinderen, en ze hun dagtaken makkelijker georganiseerd krijgen.

Ik ken enkele moeders die hun draagdoek meebrachten als ze hun kindje bij de opvang afzetten, met een grandioos succes als gevolg! De weerstand van sommige onthaalmoeders lijkt te slinken: de voordelen worden makkelijk ingezien wanneer ze de kans krijgen om het eens uit te proberen, ze ervaren dat de draagdoek gebruiken niet per sé zwaar of vermoeiend aanvoelt en ze ook merken dat de andere kindjes baat hebben bij het gebruik van de draagdoek tijdens de opvang.

Wees niet bang om de doek zelf te introduceren bij de opvang, maar neem wel je tijd om het grondig uit te leggen en voor te tonen (desnoods met een pop) en verwacht niet dat je baby de hele dag door gedragen zal worden.

Iedere tip die je onthaalmoeder kan helpen om jouw baby (én andere baby's!) snel te troosten of in slaap te helpen wordt meestal dankbaar ontvangen!

En om af te sluiten: nog een reeks voordelen terwijl je onderweg bent

Draagdoeken 20