Veiligheid

Wanneer een draagdoek op de juiste wijze gebruikt wordt en de drager gewoon gezond verstand gebruikt, is het gebruik van een draagdoek absoluut veilig, en gezien de nabijheid tussen baby en drager, de gelijkmatige temperatuur en de anatomisch gunstige houding eigenlijk nog veiliger dan het gebruik van een kinderwagen. NAAR AANLEIDING VAN BERICHTEN IN DE PERS OVER DE DOOD VAN ENKELE KINDJES IN EEN DRAAGZAK IS ER DIT BERICHT GEPLAATST OM MISVERSTANDEN UIT DE WERELD TE HELPEN.

De veiligheid van de draagdoek zelf

Aangezien er verschillende lagen stof over elkaar zijn bij een knoopdoek zorgt de wrijving tussen de lagen al voor voldoende stevigheid, zodat het eindknopen van de doek uiteindelijk gewoon een extra veiligheidsmaatregel is. Wanneer de knoop zou loskomen (eerder onwaarschijnlijk) zal het nog een hele tijd duren vooraleer de doek begint te zakken. Je baby zal dus niet zomaar pardoes op de grond vallen wanneer je doek stevig genoeg is aangespannen.

De ringen in een ringsling zijn gemaakt om industrieel zware lasten mee op te kunnen hangen. Ze worden grondig getest.

Andere draagdoeken waarbij verschillende delen aan mekaar worden bevestigd (bv. mei-tai, zsazsa,...) worden met kwalitatief hoogstaand garen gestikt (Gütermann e.d.), door meerdere lagen stof heen, op verschillende plaatsen en meestal in dubbele lijnen.

De stoffen die gebruikt worden zijn meestal van een stevige en hoogwaardige katoensoort, en een doek zal niet zomaar doorscheuren bij een normaal gebruik. Wanneer je een doek al langere tijd gebruikt en je kindje al wat zwaarder is, is het hoe dan ook veilig om je doeken regelmatig eens na te zien op eventuele slijtage of scheurtjes. Maar zelfs wanneer er een onopgemerkt scheurtje in de stof is betekent dat niet dat je baby zomaar op de grond zal donderen.

In tegenstelling tot de draagdoek heeft de draagzak (zoals babybjörn, chicco, kipling,...) meerdere fragiele punten: een babybjörn is met vier kliksystemen bevestigd, en wanneer ook maar één van deze systemen het begeeft kan je baby heel snel achterover op de grond vallen.

Veilig gebruik

Tijdens de periode dat je nog moet wennen aan babydragen voelt het veiliger om je hand(en) nog te gebruiken om je baby te ondersteunen. Eens je het gewoon bent zal je je handen niet meer (veel) moeten gebruiken.

Wees voorzichtig in de keuken. Draag je baby niet voor je terwijl je kookt of met hete of scherpe dingen bezig bent.

Drink geen hete dranken boven je baby, maar eten boven je baby is wel veilig.

Buig door je knieën in plaats van je voorover te bukken en hou je baby tegen met één hand.

Oudere baby’s en peuters kunnen gevaarlijke of breekbare voorwerpen grijpen. Hou dus een armlengte afstand van potentiele gevaren. Gebruik je gezond verstand! Je kan ook de armen van je baby in de draagdoek steken.

Kies een veilige, rustige plaats om je doek te knopen. Knoop je doek op een plaats waar je ook rustig je schoenveters zou knopen, bv. niet midden in een doorgang van een druk gebouw, op een effen terrein, ...

Zorg ervoor dat je de uiteinden van je (knoop)doek niet te lang laat hangen: eigenlijk mogen ze niet lager komen de het midden van je bovenbeen. Zo voorkom je dat je erop gaat trappen als je bvb een trap omhoog stapt.

Draagdoeken 17

Pas op dat je baby’s hoofdje of lichaam niet botst of wrijft tegen een deurstijl of muur, hou je arm om je baby heen als je door een deur stapt. Je zal gauw wennen aan je extra omvang met je baby in de doek (je lichaamsgevoel zal zich uitbreiden tot aan de lichaamsgrenzen van je baby), maar dit is een proces dat even tijd nodig heeft. Aanvankelijk heb je extra aandacht nodig, zeker bij rugdragen: