Het dragen van Peuters, een paar woordjes over ergonomisch dragen

Ook peuters hebben huidhonger!

Het gebruik van een draagdoek is niet enkel een heel mooie stimulering van de psychomotorische ontwikkeling van je kind, maar het is ook een behoefte van je kind.

Huidhonger houdt niet plotseling op te bestaan, we blijven eigenlijk heel ons leven nood hebben aan aangeraakt worden. En zeker peuters, die heel actief de wereld willen verkennen, hebben een stevige veilige basis nodig waar ze naar kunnen terugkeren. Je kan vaak zien dat peuters wel al wat langer alleen kunnen spelen, maar dat ze net zo goed nog behoefte kunnen hebben aan veilig-dicht-bij-mama-zijn. En die momenten stemmen niet altijd overeen met onze eigen dagelijkse bezigheden. Net als je wil beginnen koken heeft je peuter besloten dat die genoeg heeft van zijn spel en wil die in je armen zijn.

Op zo'n momenten kan het gebruik van de draagdoek een hele verademing zijn. Je kan je peuter dan bvb dicht bij je op je rug dragen, en toch rustig verder koken.

Peuters hebben niet enkel huidhonger maar een initiële behoefte om deel uit te maken van jouw leven. Een draagdoek biedt jou en je kind die mogelijkheid zonder dat je je verplicht moet voelen om je aandacht constant op je kindje te richten.

En een draagdoek blijft natuurlijk ook een handig transportmiddel, al is het uiteraard veel meer dan dat! Op oneffen terrein, in het bos, op het strand, als je de bus of de trein op wil,.. blijft een draagdoek praktischer dan een buggy. En een tevreden kindje terwijl je onderweg bent kan een wereld van verschil maken.

Doordat je peuter op een zekere hoogte gedragen wordt kan je hem ook heel wat ongezonde prikkels besparen: een kind in een buggy zit precies op die hoogte waar de concentratie aan uitlaatgassen het sterkst is...

Maar is dat niet te zwaar? Hoe zit het met je rug? Is dat niet te belastend?

Ergonomisch dragen, waarbij je je kind zo dicht (en hoog) mogelijk tegen je lichaam aan draagt, en een ontspannen houding zijn belangrijk. Een doek die teveel rekt en lager komt te hangen zal al gauw schouder- of rugklachten geven. Een doek die niet doorhangt en die je op maat kan aanspannen doet dat niet.

Zeker niet wanneer je vrij regelmatig draagt en je lichaam gewoon is aan het bijgekomen gewicht.

Een kind op je rug draagt ook een stuk ergonomischer dan een kind op je buik: het zwaartepunt van je kind ligt hierdoor dichter tegen je wervelkolom aan.

Toch blijft het belangrijk om te luisteren naar je lichaam: als je je moe voelt of je hebt ergens pijn wordt het hoog tijd voor een koffie of een theetje in de zetel! Of is je partner aan de beurt ;-)

Welke draagdoek is geschikt voor een zwaardere of grotere baby of peuter?

Een zwaardere baby draagt aangenamer in een draagdoek die niet zo rekbaar is. Dus geen tricot slen, tricotti,... want die doeken hangen door hun rekeigenschappen teveel door bij een groter gewicht. Daardoor komt je baby lager te hangen, wat niet bevorderlijk is voor een ergonomische rug- en schoudervriendelijke draagwijze.

Wanneer je baby bvb ouder is dan zes maanden is het aankopen van een tricot knoopdoek dus niet echt meer aangewezen. De meeste rekbare knoopdoeken kan je een maand of zes à 12 vrij comfortabel gebruiken (wel echt comfortabel enkel op je buik), maar wanneer je een draagdoek zoekt die ook voor oudere kinderen geschikt is of waarmee je graag ook comfortabel en stevig op je rug kan dragen heb je , naargelang de situaties waarin je de doek wil gebruiken, volgende mogelijkheden:

Als je van knopen houdt en de veelzijdigheid en ergonomische eigenschappen die een knoopdoek biedt: een geweven knoopdoek zoals de storchenwiege, amazonas carry sling, didymos, BB-slen, Hoppediz, Bebina,... De meest bruikbare lengte is 4m60, tenzij je kledingmaat groter is dan 44-46 of je ook de meer experimentele knoopmethoden wil gebruiken, dan neem je beter een maatje groter (+ 5m). Deze doek is ideaal voor lange afstanden of lange draagperioden.

Als je graag een doek wil die echt heel makkelijk te gebruiken is , zowel op je rug als op je buik of zelfs je heup, en toch over twee schouders draagt kan een Aziatisch type draagdoek wel een tip zijn, zoals bvb een mei-tai of een ergo carrier. Deze doeken zijn echt “makkelijk” en comfortabel!

Als je een doek zoekt voor niet al te lange afstanden, die supersnel aan en uit is, waar je kindje snel ingezet/uitgehaald is, waarin je heel handig kan voeden, en waarmee je graag heel makkelijk op je heup kan dragen en die niet te warm aanvoelt om binnenshuis of in warmer weer te gebruiken, kan een ringsling een goede keuze zijn. Deze doek is ook lekker compact en makkelijk in een fietstas, handtas of zelfs jaszak op te bergen. Bvb mistermirko ring sling, dharitri, maya wrap, lovely sling, notti...

Als je een draagmethode zoekt waarmee je veel armvrijheid behoudt en makkelijk het huishouden of een andere activiteit kan doen, die niet te warm of “ingepakt” voelt binnenshuis, kijk dan eens bij de torsodragers. Bij het torsodragen wordt het gewicht vooral op je bekken opgevangen, hetgeen een verademing kan zijn voor mensen met schouderklachten en sommige rugklachten. Bvb zsazsa, kubeba, pareo of pagne,...

De zsazsa en de kubeba zijn wel enkel rugdragers, dus niet op de buik te gebruiken.

PEUTERS DRAGEN ZELF

poppenknoopdoek

Als je peuter graag zijn/haar eigen knuffel net als mama of papa wil dragen kan dat ook met de Poppenknoopdoek van Hoppediz:
Deze doeken zijn lichter, dunner en korter dan een "echte" knoopdoek en prima van kwaliteit.

Een aanrader en een ideaal cadeautje voor grote broer of zus die net als mama en papa een poppenkind wilt dragen.
Nu verkrijgbaar bij Doekentheek voor 15 €, in drie kleuren.
Wil je er graag één bestellen of meer uitleg? Mail me!